Col Brotonera (producte de temporada)

És una varietat de col amb fulles allargades que té múltiples propietats nutritives i possibilitats culinàries.

D’un bonic color verd viu, el seu sabor es suau i molt agradable.

Els brotons i els espigalls són dues parts de la col brotonera que corresponen a fases diferents del seu creixement : durant els mesos d’octubre i novembre li creixen els brots amb molta fulla (que son els brotons), i al gener, abans de la

floració, apareixen els espigalls que es poden collir fins al març.

S’acostumen a menjar bullits, amanits amb un raig d’oli o passats per la paella acompanyats de cansalada o mongeta i patata.

La col brotonera, tot i la seva textura i sabor delicats,es va deixar de cultivar degut a l’aparició de noves varietats millorades i més productives.

L’any 2012,la Fundació Terrassenca Sant Galderic i la Fundació Miquel Agustí inicien un projecte per a recuperar el seu cultiu als camps agrícoles de Terrassa a partir d’un rigorós procés de selecció i millora de les varietats conservades que li

retornessin el seu esplendor oblidat.

La recuperació d’aquesta varietat tradicional és un procés lent i costós però aporta beneficis per a contribuir a la viabilitat d’una agricultura local, diferenciada i que sigui apreciada pels consumidors per la qualitat i frescor dels seus productes.

I també per tornar a enllaçar, a través d’un producte emblemàtic, els terrassencs amb els seus agricultors, fomentant una agricultura de proximitat.

col brotonera