El camí de Sant Jaume al seu pas per Terrassa

Variant del Camí de Sant Jaume al seu pas per Terrassa
El tram del camí de Sant Jaume entre Barcelona i Terrassa és una etapa que es pot recórrer caminant en un dia. De Barcelona fins les Fonts de Terrassa hi ha 36,6 KM. Es tracta d’una etapa que existia en l’antiguitat, tal i com es pot copsar en aquesta imatge del mapa de l’any 1618.

A Terrassa els caminants i pelegrins poden disposar de lloc de descans i aixopluc. A més, la ciutat compta amb un important patrimoni històric, arquitectònic i cultural, així com serveis turístics adreçats als visitants.

La variant del camí de Sant Jaume permet accedir al centre històric de Terrassa mitjançant un recorregut atractiu i d’interès paisatgístic, i un altre de sortida de la ciutat que còmodament torna a connectar amb el recorregut principal del camí.

L’inici de la variant és en el barri de les Fonts a tocar de la riera de Rubí. Per la vora de la riera del Palau i després pel parc de Vallparadís s’arriba a la Seu d’Ègara-esglésies de Sant Pere i el centre de la ciutat. La sortida de la variant des del centre fins el camí de St. Jaume es fa resseguint la traça de diferents camins històrics dins del casc urbà. Primer pel camí vell de Terrassa a Castellar fins la plaça Vella, i després pel camí vell de Terrassa a Ullastrell. Aquest darrer camí és el que ens acompanyarà fins connectar amb el camí de St. Jaume dalt del barri de Can Palet de Vista Alegre.
L’itinerari està senyalitzat amb indicadors que duen el símbol de la petxina o vieira, un dels atributs de Sant Jaume. A continuació fem una descripció més acurada del recorregut:

De les Fonts de Terrassa (camí de Sant Jaume) al centre de Terrassa: 3,4 KM
Per accedir a Terrassa des del traçat principal del camí de Sant Jaume en el barri de les Fonts, un cop creuada la riera de Rubí, es segueix paral•lel a la mateixa pel camí vell de Terrassa a Rubí. Es tracta d’un dels camins històrics

del municipi, recollit en l’Inventari de camins públics municipals del terme de Terrassa. Es circula per un paratge que encara conserva traces agrícoles, els camps de cultiu de Can Guitard de la Riera, peces allargassades on es planta cereal. També trobem parcel•les d’horta i, molt propera, la masia de Can Guitard de la Riera. A sobre d’una d’aquestes feixes cultivades hi ha el roure de Can Guitard, arbre protegit per formar part del Catàleg d’Arbres d’interès Local.
Just abans de passar dessota el viaducte de l’autopista C-58, ens podem desviar 150 metres pel pas que surt a la carretera de Rubí, per visitar la finca pública de Can Casanoves. És una zona agroforestal de 24 hectàrees amb un elevat valor paisatgístic i un gran pulmó verd enclavat al sud de la ciutat. El bosc és ple de pins , alzines i roures. La masia de Can Casanoves és un edifici que conserva el pati d’entrada amb era inclosa. És una masia protegida pel seu valor històric i arquitectònic i es troba en fase de restauració.
Continuant pel camí de Terrassa a Rubí es troba una gran àrea d’horts familiars, pel seu costat s’enllaça amb la carretera de Rubí. Som a tocar del barrí urbà de Can Jofresa, dominat per edificis de gran alçada. Per tal de facilitar l’encreuament de la carretera de Rubí s’ha col•locat un semàfor que permet l’accés a la ciutat pel parc de Vallparadís, la gran artèria verda que creua de nord a sud la ciutat de Terrassa. Aquest tram ens permetrà endinsar-nos seguint un bell recorregut on els arbres i els espais verds ens acompanyaran fins a la Seu d’Ègara-esglésies de Sant Pere i l’alberg.

 

Del centre de Terrassa a Can Palet de Vista Alegre (camí de Sant Jaume): 1,7 KM
Per retornar a la traça del camí de Sant Jaume des del centre de Terrassa es ressegueixen dos camins històrics: el camí vell de Terrassa a Castellar i el camí vell de Terrassa a Ullastrell.
L’antic traçat del camí vell de Terrassa a Castellar, des de la Seu d’Ègara-esglésies de Sant Pere fins a la plaça Vella passa en gran part per carrers de vianants: el carrer de Sant Pere i el carrer dels Gavatxons. D’aquella plaça, centre neuràlgic de la ciutat, neix el traçat del camí vell d’Ullastrell que pel carrer Major arriba al Portal de Sant Roc, un dels antics portals que tancava la vila al volt de les seves muralles, avui dia inexistent. En arribar en aquest punt, lloc estratègic per ser una porta d’entrada a la ciutat mitjançant el transport ferroviari (estació FGC), el camí continua pel carrer Vinyals on al final del Parc dels Catalans es travessa la Rambla d’Ègara per continuar pel carrer de l’Infant Martí. Tot seguit s’arriba l’avinguda d’Àngel Sallent, on es troba la xemeneia de l’antiga Bòbila Almirall, i dirigint-se cap al sud, en creuar el transvasament de la riera del Palau pel pont de la carretera d’Olesa i pel voral de la carretera de Martorell es troba el camí Vell d’Ullastrell que ascendeix ràpidament fins la urbanització de Can Palet de Vista Alegre.

 

 

El camí vell d’Ullastrell forma part del camí de vora de l’Anella Verda. Al seu inici, que actua com a porta d’accés a l’Anella Verda, hi ha un àrea d’estada amb bancs i rètol informatiu del camí i dels entorns naturals més propers. A partir d’aquesta àrea de descans el camí s’enfila entre feixes llaurades que pertanyen a la finca de Can Poal. Al mig de la pujada hi ha un trencall que du a la masia de Can Poal. Just a la seva entrada hi ha la monumental alzina de Can Poal, la més grossa de tot el municipi. Aquest arbre es troba catalogat i protegit. Retornats al camí d’Ullastrell i gairebé al final de la pujada, hi ha un excel•lent mirador, a 370 metres, des on es percep una perspectiva completa de la ciutat de Terrassa, de la plana del Vallès i de les muntanyes que l’envolten. A partir d’aquest indret el camí vell d’Ullastrell entra a la urbanització de Can Palet de Vista Alegre on troba l’itinerari principal del camí de Sant Jaume.

 

Descarrega plànol de Vallparadís

Descarrega plànol del centre de Terrassa