És una varietat de col amb fulles allargades que té múltiples propietats nutritives i possibilitats culinàries.
D’un bonic color verd viu, el seu sabor es suau i molt agradable.
Els brotons i els espigalls són dues parts de la col brotonera que corresponen a fases diferents del seu creixement : durant els mesos d’octubre i novembre li creixen els brots amb molta fulla (que son els brotons), i al gener, abans de la floració, apareixen els espigalls que es poden collir fins al març.
S’acostumen a menjar bullits, amanits amb un raig d’oli o passats per la paella acompanyats de cansalada o mongeta i patata.
La col brotonera, tot i la seva textura i sabor delicats,es va deixar de cultivar degut a l’aparició de noves varietats millorades i més productives.
L’any 2012, la Fundació Terrassenca Sant Galderic i la Fundació Miquel Agustí inicien un projecte per a recuperar el seu cultiu als camps agrícoles de Terrassa a partir d’un rigorós procés de selecció i millora de les varietats conservades que li retornessin el seu esplendor oblidat.
La recuperació d’aquesta varietat tradicional és un procés lent i costós però aporta beneficis per a contribuir a la viabilitat d’una agricultura local, diferenciada i que sigui apreciada pels consumidors per la qualitat i frescor dels seus productes.
I també per tornar a enllaçar, a través d’un producte emblemàtic, els terrassencs amb els seus agricultors, fomentant una agricultura de proximitat.