Col Brotonera (producte de temporada)

És una varietat de col amb fulles allargades que té múltiples propietats nutritives i possibilitats culinàries.

D’un bonic color verd viu, el seu sabor es suau i molt agradable.

Els brotons i els espigalls són dues parts de la col brotonera que corresponen a fases diferents del seu creixement : durant els mesos d’octubre i novembre li creixen els brots amb molta fulla (que son els brotons), i al gener, abans de la floració, apareixen els espigalls que es poden collir fins al març.

S’acostumen a menjar bullits, amanits amb un raig d’oli o passats per la paella acompanyats de cansalada o mongeta i patata.

La col brotonera, tot i la seva textura i sabor delicats,es va deixar de cultivar degut a l’aparició de noves varietats millorades i més productives.

L’any 2012, la Fundació Terrassenca Sant Galderic i la Fundació Miquel Agustí inicien un projecte per a recuperar el seu cultiu als camps agrícoles de Terrassa a partir d’un rigorós procés de selecció i millora de les varietats conservades que li retornessin el seu esplendor oblidat.

La recuperació d’aquesta varietat tradicional és un procés lent i costós però aporta beneficis per a contribuir a la viabilitat d’una agricultura local, diferenciada i que sigui apreciada pels consumidors per la qualitat i frescor dels seus productes.

I també per tornar a enllaçar, a través d’un producte emblemàtic, els terrassencs amb els seus agricultors, fomentant una agricultura de proximitat.

col brotonera

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.