El Camí de Sant Jaume per Catalunya és un projecte de recorreguts promoguts per Turisme de la Generalitat de Catalunya, en col•laboració amb les diputacions catalanes i d’altres organismes. El camí principal creua Catalunya des del Pertús, a la frontera francesa, fins a Alcarràs, al Segrià, tot passant pel monestir de Montserrat.
També inclou d’altres itineraris, entre els quals dos que surten de Barcelona i arriben a enllaçar amb el principal en el monestir de Montserrat. Aquestes dues rutes, una resseguint el Llobregat i l’altra pel monestir de Sant Cugat del Vallès, van ser tradicionalment utilitzades pels pelegrins i encara es fan servir per nombroses entitats en els seu romiatges cap el monestir de Montserrat. També per molts excursionistes, a peu o en bicicleta que en grups o individualment recorren també aquests camins.
El Camí de Sant Jaume de Barcelona a Montserrat
Aquesta segona ruta surt de Barcelona i travessa la serra de Collserola per arribar a Sant Cugat del Vallès, monestir que en temps passats havia allotjat diversos pelegrins il•lustres. La ruta aprofita després alguns trams del vell camí dels Monjos per dirigir-se a Terrassa.
El Camí dels Monjos, de gran valor històric i paisatgístic, uneix el monestir de Sant Cugat del Vallès amb el monestir de Sant Llorenç del Munt, emplaçat aquest últim dalt de la Mola, al bell mig del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.
Abans d’entrar a la zona urbana del barri de les Fonts de Terrassa creua el torrent dels Àlbers, en un indret boscós i recollit on hi es previst fer una àrea d’estada . El torrent dels Àlbers es troba protegit especialment com a lloc d’elevat interès per a la biodiversitat, dins del Pla de l’Anella Verda de Terrassa. Es tracta d’un bosc de ribera ben conservat. Es ressegueix el torrent per un bell sender fins fer cap a la masia de Ca n’Amat de les Farines. Aquest edifici històric és un bon exemple del patrimoni rural del terme de Terrassa.
El barri de les Fonts té el seu origen en una urbanització d’estiueig de principi del segle XX. Encara resten bells edificis procedents d’aquella època. Tot just creuada la riera de Rubí, el camí comença a ascendir vers la serra de les Martines, però proposem prendre la variant del camí de Sant Jaume. Sí així ho fem, resseguint la riera de Rubí i la riera del Palau aigües amunt, arribarem fins el centre històric de la ciutat de Terrassa, utilitzant el camí vell de Terrassa a Rubí.
Si seguim el recorregut principal, des de dalt la serra de les Martines es gaudeix d’una excel•lent panoràmica de gran part del Vallès, de la serra de Montserrat, de tot el massís de Sant Llorenç del Munt i també del Montseny. En el punt més elevat i amb millors perspectives hi ha les restes d’una torre d’origen medieval, la torre de les Martines. El mirador es troba situat a 327 metres d’altitud i properament serà arranjat i senyalitzat. Hi haurà lloc de descans i un plafó informatiu amb explicació de la panoràmica i dels entorns. Aquest tram del GR6 correspon al camí públic de Rubí a Viladecavalls i forma part del camí circular de l’Anella Verda de Terrassa.
El camí prossegueix per dalt la serra de les Martines, fent partió entre els termes de Rubí i Terrassa. Entra en un sector d’urbanitzacions per arribar finalment a creuar la carretera C-243C, de Terrassa a Martorell. Per l’altra banda, el camí continua pels vials de la urbanització de Can Palet de Vistalegre, creua una petita zona forestal i surt a la carretera d’accés al poble veí d’Ullastrell. Just abans, si ens desviem uns 500 metres arribarem a l’estany de Can Costa de Montagut. Aquest accés també serà senyalitzat i arranjat per assegurar i millorar el pas de vianants i ciclistes. En cinc minuts s’arriba a un mirador que hi ha just a sobre les aigües de l’estany, on hi habitem diferents espècies d’aus, malgrat trobar-nos a tocar d’una activitat extractiva i tractar-se d’un estany d’origen artificial.